När man släcker blir det mörkt.

  • Post author:

Ett litet filmproduktionsbolag i Stockholm hörde av sig och undrade om jag kunde vara stillbildsfotograf under några dagars filminspelning. Det skulle bli en kampanjfilm för att locka fler att söka till landets lärarutbildningar. I filmen får man möta tre personer som inte är lärare i den traditionella bemärkelsen, men som genom sina yrken inspirerar och motiverar unga att utvecklas.

Mitt jobb var att gå bredvid filmteamet och i princip fotografera samma saker som dom. Då kan man använda mina högupplösta stillbilder i stället för att plocka ut bildrutor ur filmen, vilket oftast inte blir så bra.

Boxaren Klara Svensson tränade på Olympiastadion i Berlin. Vi följde henne under en hel dag från morgon hemma i lägenheten tills sista träningspasset var avslutat på kvällen. I gymet där hon tränade fanns ett fint dagsljusinsläpp. Vi fick tillåtelse att släcka i taket så att känslan av en lite ruff boxningslokal verkligen kom fram.

Gamingprofilen Melika Zakariae och artisten Adam Tensta träffade vi hemma i Stockholm. Melika skulle filmas i en laserdomelokal och en dataspelshall – två ställen som litegrann bygger på att det är mörkt. Inget dagsljusinsläpp här alltså.

Filmen skulle ha en dov och ganska dämpad känsla så för filmteamet passade dom här miljöerna bra. Jag vill ofta ha ett ljus med karaktär och riktning, ett tydligt ljus, snarare än allmänt och jag tycker nog det är viktigare när det kommer till just stillbild. Det som känns stämningsfullt mörkt på film blir mest dassigt när man ska göra stillbild av det. Vi hade några små LED-lampor som kunde lätta upp ansiktena lite till mina stillbilder så till slut satt även dom.

I Adam Tenstas studio ljussatte vi med en dagsljuslampa utanför ett litet fönster uppe vid taket. Jag hade önskat 10 000 watt till men jag sade inget. Filmteamet jobbade bäst i mörker.

Här kan ni se hur filmen om Klara Svensson blev. Dom andra filmerna finns där filmer finns.

This Post Has One Comment

  1. Niclas Fasth

    Supersnygga bilder! Jag är särskilt förtjust i den du har som förhandsvisning på bloggens startsida (i omklädningsrummet).

Comments are closed.