Det här hade jag aldrig vågat göra om jag inte var fotograf.

  • Post author:
Nattövningar Osynliga Teatern

Jag har två kompisar som gör rätt spännande saker under namnet Osynliga Teatern. Man skulle kunna beskriva det de gör som en blandning mellan teater och performance och ofta får man som publik delta på olika sätt i verket, snarare än bara betrakta. Föreställningarna, om man nu ska kalla dem det, kan äga rum på en teater, lika väl som utomhus på allmän plats eller i källaren till en skitig industribyggnad i en Stockholmsförort.

Några gånger har jag fått hjälpa till med pressbilder och dokumentation inför nya föreställningar. Ett roligt jobb som handlar både om att avbilda och om att förmedla en känsla av verket.

“Det levda baklänges” som spelades på Dramaten består av två akter. I den första akten får publiken med hjälp av VR-glasögon se världen genom en ung asylsökande mans ögon. När glasögonen åker av får man möta personen på riktigt.

I “Nattövningar” leds publiken en och en genom ett antal rum där man får möjlighet att utforska och kanske överkomma sina egna rädslor. Helt ärligt är jag glad att jag var där som fotograf innan jag gick dit som publik. Att bli upphämtad i bil och skjutsad ut till ett ödsligt industriområde, för att i mörka rum möta sina rädslor på egen hand. Jag vet inte om jag hade pallat.

Nu senast satte de upp “I was here” på Färgfabriken i Stockholm, ett lite mindre verk där man kunde välja att vara deltagare eller betraktare. Som deltagare gavs föreställningen för en person i taget. Scenografin bestod av ett “rum i rummet”, gjort av led-lister. Riktigt snyggt och grafiskt men det fyllde upp nästan hela det riktiga rummet och gjorde att det med nöd och näppe gick att få med hela i en bild. I rummet intill blev man som betraktare insvept i ett hav av mjuka färger samtidigt som man genom högtalare kunde följa vad som hände i det andra rummet.

Strax efter att jag skickat bilderna till Jens och Tomas som ligger bakom Osynliga Teatern fick jag en förfrågan direkt från Färgfabriken om jag ville ta pressbilder till deras nya stora utställning som precis har öppnat. Riktigt roligt och jag hoppas det blir fler uppdrag där framöver.

Håll koll på Osynliga Teatern på dras Facebooksida. Just nu spelas till exempel “Slutet” på Folkteatern i Göteborg. Jag tror det är det bästa de har gjort och jag vill verkligen rekommendera alla som kan att köpa en biljett.