Hur svårt kan det vara att få vit bakgrund?

  • Post author:

Jag fick för ovanlighetens skull ett ganska detaljerat uppdrag. Tekniskt detaljerat i alla fall. Ett svartvitt porträtt, med kantljus, mot helt vit bakgrund. Jag anser mig nog inte vara en särskilt teknisk fotograf. När man jobbar mycket för dagspress, som jag gör, så är man van vid att det sällan finns tid för något finlir och att man ofta tvingas ta saker som de kommer. Beroende på typ av uppdrag och hur mycket tid det finns sätter jag ibland upp en blixt, men då kör jag mest på intuition. Men nu gällde det alltså någonting annat: kantljus och helt vit bakgrund.

Vänta nu, det blir ju minst tre blixtar väl? Till viss del går det att ta bort bakgrunden i en bild i efterhand och på så sätt få en helt vit bakgrund, men allra bäst blir det om man är så nära vitt som möjligt redan vid fotograferingen. Jaha, så då fotar man mot en vit vägg eller? Blir det vitt då?

Jag har gjort den här typen av bilder i studio tidigare, men det var i ärlighetens namn ett par år sedan. Jag åkte förbi kundens kontor där fotograferingen skulle ske och fick en guidad visning i jakt på en vit vägg. Det fanns ingen vit vägg men det fanns en grå. Går det? Det borde väl gå, om man krämar på?

Jag tog med mig tre blixtar. En för huvudljus, en för kantljus och så en för att göra grå vägg till vit. Jag började med väggen och ställde en blixt precis bakom min testperson. Jag fick experimentera lite med avstånd och styrka för att få väggen jämnt belyst och tillslut blev det vitt. När man krämade på. Jag gjorde ett misstag och tog bara med mig ett jättestort paraply till huvudljuset. Jag gillar ju det stora paraplyet men hade inte räknat med att behöva knöla in mig själv, modellen och det stora paraplyet precis i ingången till ett kapprum. Nästa gång har jag med något mindre som back up.

Ring mig om ni behöver vit bakgrund!

This Post Has One Comment

Comments are closed.