Så fotograferade jag verksamhetsbilder till Raysearch.

  • Post author:

Jag har gjort lite småjobb för medicinteknikföretaget Raysearch i Stockholm. Mest har det varit enstaka porträtt, som till exempel det här, men i våras fick jag även uppdraget att dels ta bilder till deras rekryteringssida, lite som en bildbank med människor i olika jobbsituationer, samt ett gäng bilder till företagets årsredovisning.

Verksamhetsbilder skulle jag nog kalla det, om jag ska försöka sätta ett gemensamt ord på vad det handlar om. Uppdraget var att visa olika yrkesroller på företaget “in-action” men i stället för att smyga runt med kameran och dokumentera när folk jobbar så valde vi att arrangera ett antal situationer med lite olika människor på kontoret. Det blir mer effektivt och mycket enklare att få till de bilder man vill ha när man har full kontroll över situationen. Man kan vrida och vända på folk, ändra ljuset eller be någon knäppa upp kavajen om det passar bilden bättre. Man har också friheten att välja de miljöer på kontoret som funkar bäst för bild. Syftet var att förmedla en positiv känsla av hur det är att jobba på just det här företaget. “Employee branding” stod det i briefen, men jag tycker nog “verksamhetsbilder” sammanfattar ganska väl vad det gick ut på. För mig som har jobbat mycket för dagspress, där lite andra spelregler gäller, kändes det här arbetssättet lite nytt men väldigt roligt! Mer fokus på detaljer kan man säga.

Två uppslag ur årsredovisningen.

Ett av kraven för rekryteringsbilderna var ett de skulle gå att beskära ganska hårt till ett långsmalt liggande format som det även kunde läggas till grafik på. Inte helt lätt att “se” ett så smalt utsnitt direkt i kameran men jag tror jag lyckades hyfsat bra med det ändå. Bilderna till årsredovisningen var snarlika de vi gjorde till rekryteringssidan. Porträtt blandat med folk som jobbar, har möten eller umgås med kollegor. Årsredovisningen är ju en fysisk, layoutad produkt så där är tänket lite mer likt ett magasinsjobb med höjdare, breddare, lite olika utsnitt och så.

Långsmala bilder med pålagd grafik för rekryteringsannonser.

Nästan alla bilder är ljussatta med en eller två blixtar. Jag hade lite olika tillvägagångssätt från bild till bild. Ibland valde jag att använda ett befintligt ljus som jag förstärkte eller lättade upp med blixt, och i andra fall ersatte jag ljuset helt med blixt, lite utefter förutsättningarna i varje rum och situation. För att belysa ett helt rum fungerade det bäst att slå blixten i taket eller mot en vägg medan andra bilder krävde lite mer kontroll och då använde jag oftast stort paraply med vit insida för att få ett mjukt ljus och samtidigt ha koll på skuggorna. Två bilder tog vi utomhus med enbart befintligt ljus.